TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć autor: Pani Elżbieta
FORMY I KOSZTY DOSTAWY
  • 0,00 zł
Produkt w wersji cyfrowej - więcej informacji tutaj

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć

Wersja elektroniczna (brak aktualizacji)
Wydawnictwo: Psychoskok
ISBN: 978-83-7900-778-3
Wydanie: 2017 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
4,00 zł 3,80 zł
eKsiążka (Watermark)
EPUB
MOBI
PDF

Konfitury, kompoty i
inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa
Pani Elżbiety.





„?Najdawniej używane
i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — bo
nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier
trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano
„Kandyzbrot“, — już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak
zwanym „kijowskim sposobem“, miodzie. Wczasie wojny światowej i w
pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały trudno było, a nasze
polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić
z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego
syropu, konfitury stały się rzadkością, wyszły prawie z użycia.
Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je różnemi nieznanego składu karmelkami
i marmeladami, twierdzono nawet, że konfitury są rzeczą kosztowną
i zbędną, zapominano o tem, że się pozbawia dzieci i osoby
starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im różne surogaty,
nieraz może szkodliwe dla zdrowia.”





W książce znajdziemy następujące
przepisy:





I. KONFITURY


1. Rabarbarum.


2. Czereśnie.


3. Poziomki i truskawki.


4. Róża.


5. Agrest.


6. Orzechy włoskie.


7. Maliny.


8. Porzeczki.


9. Morele, renklody,
śliwki.


10. Gruszki.


11. Jabłuszka rajskie i
syberyjskie.


12. Głóg i dereń.


13. Melon i arbuz.


14. Pigwy.


15. Berberys.


16. Borówki.


17. Brzoskwinie.


18. Ananas.


19. Żórawiny.


20. Pomarańcze.


21. Cytryny.


22. Kasztany.


II. GALARETY


23. Galareta agrestowa.


24. Galareta
porzeczkowa.


25. Galarety:
poziomkowa, truskawkowa lub wiśniowa.


26. Galareta malinowa.


27. Galareta jabłeczna.


III. DŻEMY


28. Dżem z jabłek.


29. Dżem truskawkowy.


30. Dżem porzeczkowy.


31. Dżem wiśniowy.


32. Dżem agrestowy.


33. Dżem śliwkowy.


34. Dżem morelowy.


35. Dżem pomarańczowy.


IV. SOKI OWOCOWE Z
CUKREM (syropy)


36. Syrop truskawkowy.


37. Sok poziomkowy.


38. Sok malinowy.


39. Sok porzeczkowy.


40. Sok wiśniowy.


41. Sok jeżynowy.


42. Sok berberysowy.


43. Syrop pomarańczowy.


44. Syrop cytrynowy.


45. Syrop żórawinowy.


V. KOMPOTY


46. Czereśnie.


47. Wiśnie.


48. Truskawki.


49. Maliny.


50. Agrest i porzeczki.


51. Renklody i
mirabelki.


52. Morele, brzoskwinie
i śliwki.


53. Gruszki.


54. Melon.


VI. MARYNATY OCTOWE


55. Śliwki w occie.


56. Wiśnie w occie.


57. Gruszki w occie.


58. Melon w occie.


VII. SOKI I KONSERWY
OWOCOWE BEZ CUKRU


59. Sok żórawinowy.


60. Sok malinowy.


61. Sok agrestowy.


62. Sok porzeczkowy.


63. Agrest w butelkach.


64. Jagody czarne.


VIII. OWOCE MOCZONE


65. Jabłka moczone.


66. Borówki moczone.


IX. MARMELADY, SERY,
POWIDŁA


67. Marmelada jabłeczna.


68. Ser jabłeczny.


69. Marmelada malinowa.


70. Marmelada agrestowa.


71. Marmelada
pomarańczowa.


72. Marmolada głogowa.


73. Marmelada ze śliwek.


74. Powidła śliwkowe.


75. Powidła z borówek.

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia Internetowa Educatio akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier